Inkomstförsäkring

Tanken med försäkringar är att försäkra sig om att man får ekonomisk ersättning om något oförutsett sker i framtiden. En viktig försäkring som i allra högsta grad påverkar ekonomin i framtiden för de flesta är den så kallade inkomstförsäkringen. Denna försäkring gör nämligen att du har ett ekonomiskt skydd som går in och hjälper dig om du skulle förlora ditt jobb i framtiden.

 

Men får man inte ersättning via arbetslöshetskassan ändå?
Det får man visserligen, men denna ersättning uppgår inte till hur mycket som helst. Istället finns det en begränsning i a-kassan som gör att man max. kan få 80 % av den inkomst man hade innan arbetslösheten i ersättning, och dessutom finns det ett inkomsttak, som gör att det endast är de med relativt låga inkomster som faktiskt får ut hela 80 % av lönen vid arbetslöshet. Detta gör att framför allt de med högre inkomster ofta drabbas av ett rejält inkomstbortfall i samband med arbetslöshet, vilket kan leda till att man får en rejält sänkt levnadsstandard, något som förstås inte är önskvärt för de flesta.

Hur hjälper då en inkomstförsäkring dessa personer?

Via denna försäkring kan även de som tjänar över a-kassans inkomsttak (för närvarande 18 700 kronor i lön per månad) få ut hela 80 % av sin tidigare lön, vilket alltså inte hade varit möjligt annars. Detta gör då att de kan bibehålla sin tidigare levnadsstandard på ett helt annat sätt än annars.

Om man inte tror att man kommer att bli arbetslös då?

Det tror faktiskt inte de flesta, men samtidigt händer detta människor hela tiden. Saker som arbetslöshet är nämligen mycket svåra att förutse, men kom ihåg att även de mest lovande företag har gått omkull förr och att en högkonjunktur kan vända mycket snabbt. Därför har ingen sitt på det torra, så att säga, fast man kanske själv tror det, utan alla gör klokt i att skaffa en inkomstförsäkring, framför allt med tanke på hur lite detta egentligen kostar med tanke på hur mycket man kan få ut med hjälp av försäkringen om det väl händer något.

Visste du?

Många har faktiskt redan en inkomstförsäkring fast de kanske inte tänker på det, eftersom detta hos många fackförbund är en förmån som ingår i den medlemsavgift man betalar till fackförbundet. I dessa fall betalar man inget extra för att ha en inkomstförsäkring, men är det så att man inte har detta via facket, kan man även teckna detta på egen hand, och då betala en försäkringspremie för detta, precis på samma sätt som man gör med vilken försäkring som helst.